TPR

Switch on the light, please

Començant a parlar amb el cos.

“Switch on the light, please” li dic cada dia a un dels meus alumnes de la Eso, quan baixen les persianes perquè no hi veuen bé amb el reflex de la llum natural…La veritat és que m’agradaria molt més fer classe amb la llum del sol, però les aules són les que són i t’hi adaptes. Alguns alumnes tenen un bon coneixement de la llengua anglesa i de tant en tant et sorprenen amb una frase molt bé formulada i una opinió ben fonamentada. Alguns altres no tant. Innombrables raons justifiquen la pobresa del seu anglès, però d’aquest tema en parlarem un altre moment. El que volia dir avui és que, per molt baix que sigui el nivell de partida dels meus alumnes, o per molt alt que sigui el seu nivell de desinterès, sempre entendran que han d’encendre el llum quan els dic “switch on the light, please”…i és un plaer veure com t’entenen…E canvi es fan els desentesos quan els pregunto “ Have you ever eaten Japanese food?”. Al llarg d’aquests anys d’ensenyament de l’anglès he anat observant com és molt més fàcil que un alumne entengui “stand up and come here” que entengui “What did you do yesterday?”. Una explicació podria ser que al dir “stand up” jo també faig un gest, per petit que sigui, que els transmet el significat mentre per entendre la segona pregunta l’alumna necessita coneixement i estudi previs. A mi m’agrada pensar que comencem a parlar amb el cos, i és per això que les primeres “paraules”les “fem” , en compte de dir-les. En Pol no sap què és un phrasal verb però encén el llum quan sent “switch on”…

Els nens amb qui treballo a la tarda també tallen, pinten, barregen colors i mouen el cos sense saber ni parlar en català. Alguns d’ells tenen 2 anys i és una gran emoció veure’ls aixecar les mans per saludar mentre cantem “ Wave hello”…el cos ens ajuda a aprendre i a comunicar-nos i traves d’ell aprenem i memoritzem. Això no ho he dit jo, sinó el psicòleg James Asher, que ha formulat una teoria i desenvolupat un conjunt d’estratègies que prenen el nom de TPR- Resposta Física Total.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>